29 de novembre del 2006

HIMNES


Des de fa un bon grapat de mesos, alguns partits polítics ( Faes-PP, PSOE, CiU,...) han decidit refrescar la memòria de la gent utilitzant l’emissió i distribució de “reportatges” de vídeo, on mostren el que deien o feien determinats partits o grups de gent.
Aquesta moda revisionista del passat més recent, m’ha recordat l’obsessió pels símbols que tenia el govern d’Aznar.
Banderes macro-gegants, E’s a les matrícules, deformació del passat ( ja sigui no condemnat dictadures, o pensant que el món va començar l’any 1492) ...
Només hi havia una cosa que no encaixava: L’Himne.
L’himne d’Espanya no té lletra, i per tant no es pot cantar. I per solucionar aquest greuge històric el Sr. Aznar va intentar, crec que sense èxit, que algú escrivís una lletra per l’himne d’Espanya.

Un himne, en els seus inicis, era una forma poètica de composició coral per enaltir fets o persones. Més tard, es converteix en una composició musical revestida de solemnitat per transmetre sentiments greus, com ara pàtria o religió.

Així, l’himne d’Espanya, tot i ser un himne, no transmet cap tipus de valor. Si més no de forma explicita.
Suposo que en Josemari, procliu a visites a la Casa Blanca, en veure els americans entonant aquell himne, devia tenir un pèl d’enveja. I un pèl de ràbia veient els catalans cantat alguna cosa que, al no entendre-la, suposava no molt bona.

En aquests moments, la definició d’Himne és: Composició que exalta accions i idees de l’individu, d’un poble, d’una comunitat o també d’un partit. Per tant un himne ha d’ésser quelcom més que una simple cançó. Ha de dir alguna, ha de tenir una història, un rerafons que la gent que el sent o que el canta, noten i transmeten.

Això és la teoria. I potser que el que jo digui no sigui del tot correcte. Però si voleu entendre que és realment un Himne, mireu un partit de Cèltic o del Liverpool i escolteu quan canten. Posa la pell de gallina...

La cançó és You’ll Never Walk Alone, i la lletra és:


When you walk through a storm
Hold your head up hight,
And don`t be afraid of the dark.
At the end of a storm,
There`s a golden sky,
And the sweet silver song of a lark.

Walk on throught the wind,Walk on throught the rain,
Though your dreams be tossed and blown…

Walk on,walk on,with hope in your heart,
And you`ll never walk alone…You`ll never walk alone.

Walk on,walk on,with hope in your heart,
And you`ll never walk alone…
You`ll never walk alone.