7 de novembre del 2006

GHOST DOG - EL CAMÍ DEL SAMURAI



Sota aquest curiós títol s'amaga una obra mestra de difícil definició.
L'argument és delirant:
Un negre anomenat Ghost Dog (Forest Whitaker) segueix estrictament el modus vivendi del samurais. El codi dels samurais mana una total obediència i servilisme a la figura d'un senyor, on la mort al seu servei és la millor reconpensa que un pot aspirar.El seu senyor és un ancià mafiós italià que forma part d'un clan més propi d'un geriàtric que del crim organitzat. Pasen tots dels seixanta anys. Estan acabats, cansats, anclats a un passat que no els deixa veure ni tan sols el present.
És comuniquen mitjançant coloms missatgers. Ghost Dog les crie i ensinistre. No tenen trcte físic. El primer dia de tardor cobra els treballs fets l'any anterior.
La banda sonora és el hip-hop, de RZA, i que, a la vegada, forma part dels Wu-Tang Clan.
El millor amic de Ghost Dog és un venedor de gelats haitià que nomès parla francès, i el prota nomès parla anglès. Les converses rallen el surrealisme més bèstia per que cadascú parla sense entendre l'altre! Tot i contradir l'essència de la comunicació ( emissor - missatge - receptor ) aquesta es dóna.

Tot i ser una pel·lícula que molts qualificarien de lenta o pesada, recomano que la mireu.
Segur que us sorpren.

Us deixo un petit fragment de l'Hagakure, el llibre-codi del samurai que Ghost Dog llegeix a la pel·lícula:
LA ACTITUD DURANTE LA TORMENTA

Existe lo que se llama la actitud durante la tormenta. Cuando uno es sorprendido por una repentina, se puede o bien correr lo mas aprisa possible o bien colocarse rápidamente bajo los aleros de las casas que bordean el camino. De todos modos nos mojaremos. Si uno ya estuviera preparado mentalmente a la idea de estar mojado, se estaría a fin de cuentas muy poco contrariado con la llegada de la lluvia. Se puede aplicar este principio con provecho en todas las situaciones.