7 de març del 2007

EL MÓN AL REVÉS

Us heu preguntat mai quantes vegades sou tractats de lladre durant un dia qualsevol?
Segurament moltes...
Vivim en una societat amb els principis cap per avall. I sobretot un: la presumpció d’innocència.
L'article 24.2 de la Constitució espanyola estableix el principi de presumpció d'innocència, el qual determina que tothom és innocent mentre no es demostri el contrari.
Un pot pensar que m’estic referint al tractament que els mitjans de comunicació donen a presumptes culpables, fet que es dona molt sovint, però no.
Com deia al principi, tots, absolutament tots, som tractats de lladres cada dia. La nostra presumpta innocència és converteix diàriament en paper mullat.
Cada cop que sortim d’un supermercat i passem per un arc detector, hem de demostrar la nostra innocència. Qualsevol establiment amb arc detector a la porta tracta els seus clients com a lladres. I ha nosaltres tan ens fa!
Com a mínim ens haurien de demanar perdó si al sortir no sona el xiulet...
Cada cop que en un gran centre comercial, al pagar en efectiu, posen el nostre bitllet sota la llum negra, ens tracten d’estafadors. Ep, i agraïts, només faltaria...
La vulneració de principis bàsics és un fet. I això passa perquè volem i ens deixem.
Els aeroports s’han convertit en fabriques de vexació sota el pretext de la seguretat. Fa un any, al aeroport de Dublín, tots els que volíem embarcar ens havíem de descalçar per demostrar no sé ben bé que. Cada cop que viatjo en avió, he de demostrar infinitat de vegades que ni sóc un terrorista, ni un traficant, ni ves a saber que. Presumpció d’innocència?
Ja ho deia Erich Fromm, tenim por a la llibertat...

1 comentari:

Unknown ha dit...

Això és el control social formal...
I que me'n dius del munt de camares que hi ha per tot arreu?
I dels rastres que deixem durant un dia, anant a treure diners, anant a buscar un llibre en una biblioteca, fitxan a l'entrar i al sortir de la feina...si fossim lladres i en haguessin de caçar no els costaria seguir-nos la pista!
No se si és por a la llibertat o que quan no existeixen aquests mecanismes ens agafaem masses llibertats!